Basic Skills Involved in Relay Race Primary 4 (Basic 4) Term 3 Week 3 Physical and Health Education

 

PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION

BASIC SCIENCE AND TECHNOLOGY

THIRD TERM 

PRIMARY 4

WEEK 3

THEME – TRACK AND FIELD EVENTS

PREVIOUS LESSON – Meaning and Types of Relay Race | Different Between 4 x 100 m, 4 x 400 m and Medley Relay Races Primary 4 (Basic 4) Term 3 Week 2 Physical and Health Education

 

TOPIC – 4 X 100 RELAY RACES 

 

LEARNING AREA

1. Introduction

2. Basic Skills/Techniques Involved in Relay Race

3. Lesson Evaluation and Weekly Assessment (Test)

 

 

PERFORMANCE OBJECTIVES 

By the end of the lesson, the pupils should have attained the following objectives –

1. mention the basic skills in relay races.

2. list the techniques in relay races.

3. grip the baton correctly.

4. perform run-up, baton exchange and take-off.

 

 

ENTRY BEHAVIOR

The pupils can differentiate between types of relay races.

 

 

INSTRUCTIONAL MATERIALS

The teacher will teach the lesson with the aid of:

1. charts

2.baton

3. video clips

4. books, the track

5. shoes (spike)

6. whistle/starting gun

7. board

8. stop watches

 

 

METHOD OF TEACHING

Choose a suitable and appropriate methods for the lessons.

Note – Irrespective of choosing methods of teaching, always introduce an activities that will arouse pupil’s interest or lead them to the lessons. 

 

 

REFERENCE MATERIALS

Scheme of Work

9 – Years Basic Education Curriculum

Course Book

All Relevant Materials

WikiHow

 

 

CONTENT OF THE LESSON

LESSON 1 – INTRODUCTORY QUESTIONS 

A relay race is an event where four runners run a set of equal distance with a baton, which is passed on to the next runner.

There are three (3) standard relays raced at the Olympics are the 4 × 100 m relay race, 4 × 400 m relay race and medley relay race.

The most common relay races in track and field events are the 4 x 100 m and the 4 x 400 m relay races, in which four athletes run 100m and 400m each respectively.

 

BASIC SKILLS IN RELAY RACE

The basic skills or techniques in relay race are as follows:

1. The Baton Grip

2. The Take Off

3. The Run Up and Visual Exchange

4. The Finish Line

Other skills are teamwork, speed, determination, motivation and ability to run under pressure.

 

 

LESSON 2 – BASIC SKILLS IN RELAY RACES

1. THE BATON GRIP 

Baton grip is the correct method of gripping one – third of the baton for the next receiver to have more space to get a good grip of the baton.

 

2. THE TAKE OFF 

The take-off in other races is the same as in relay races.

 

3. THE RUN UP 

The run up is an approach run between the incoming and outgoing runners.

For examples,

  • If the incoming runner is holding the baton with the right hand, the receiver should receive it with the left hand.
  • If the incoming runner is holding the baton with the left hand, the receiver should receive it with the right hand.

 

4. BATON EXCHANGE 

Baton exchange is the exchange of a baton between runners in a relay team.

There are two (2) methods of baton exchange, namely –

  • VISUAL Method – The visual method is the method in which the receiver looks back to take the baton from the incoming runner.
  • NON VISUAL METHOD – The non visual method is the method in which the receiver don’t look to take the baton from the incoming runner.

 

5. THE FINISH LINE 

The runner is usually run and pass the baton the next runner within a marked exchange zone.

The last runner in a relay is called the ‘anchor’ who runs cross the finish line.

 

 

LESSON 3 – PRACTICE AND RELAY COMPETITION 

PRACTICE – DEMONSTRATING BASIC SKILLS IN RELAY RACE 

Teacher organizes pupils in groups depending on the size of the class, training and guides to run relay races correctly.

 

RELAY COMPETITION 

Teacher organizes pupils in groups with strength, speed and ability for relay competition.

 

 

PRESENTATION

To deliver the lesson, the teacher adopts the following steps:

1. To introduce the lesson, the teacher revises the previous lesson. Based on this, he/she asks the pupils some questions:

2. Teacher organizes pupils in groups or pairs and uses the relay competition in the previous lesson to introduce basic skills in relay race.

Pupil’s Activities – Pay attention to the lesson introduction to understand the concept of the lesson.

3. Teacher plays a short video of 4 x 100 relay race to guides the pupils identify each of the skills in the video.

Pupil’s Activities – Watch the video carefully and analyze each of the skills in the race.

4. Teacher explains and trains pupils on the skills.

5. Teacher organizes another relay competition for the pupils to each of the skills correctly.

Pupil’s Activities – Take active part in the training and competition.

6. Teacher summarizes the lesson on the board with appropriate lesson evaluation.

Pupil’s Activities – Participate actively in the summary of the lesson by responding correctly to the lesson evaluation and write as instructed.

 

 

CONCLUSION

To conclude the lesson for the week, the teacher revises the entire lesson and links it to the following week’s lesson.

 

 

NEXT LESSON

 

 

LESSON EVALUATION

Teacher asks pupils to:

1. explain the meaning of relay race.

2. differentiate between 4 x 100 and 4 x 400 relay race.

3. state 5 techniques in relay races.

4. differentiate between the visual and non visual baton exchange.

5. demonstrate the basic skills involved in relay race:

  • The baton grip
  • The take off
  • The run up and visual exchange
  • The finish line

 

 

WORKBOOK

WEEKLY ASSESSMENT (TEST)

1. ________ is a short stick or tube passed from runner to runner in a relay race.

A. plastic

B. Baton

C. Iron

 

2. A relay race consists ________ runners.

A. Four

B. 4

C. A and B

 

3. In a relay race, ________ passed from one runner to another.

A. baton

B. plastic

C. wood

 

4. 4 x 100 relay, also called the ________ relay.

A. 100 m

B. 200 m

C. 400 m

 

5. ________ is a sprint relay with four runners.

A. Relay race

B. Long race

C. Short race

 

6. In relay race, each member runs ________ distance.

A. equal

B. unequal

C. different

 

7. In relay race, each runner runs approximately ________ before handing off a baton to the next runner.

A. 100 m or  400 m

B. 200 m or  400 m

C. 100 m or 200 m

 

8. ________ are the most common relay races.

A. 4 x 100 m relay race

B. 4 x 400 m relay race

C. A and B

 

9. There are ________ standard relays raced at the Olympics

A. 100 m

B. 400 m

C. 3

 

10. Medley relay race is also known as long distance or cross – country relay race with more than five legs.

A. True

B. False

C. None of the above

 

11. There are ________ types of baton exchange.

A. 2

B. 3

C. 4

 

12. ________ and ________ are types of baton exchange.

A. Visual and non visual exchanges

B. Visual and non visual baton grips

C. Visual and non visual runners

 

13. Traditionally, ________ is the final track meet.

A. short distance race

B. middle distance race

C. relay race

 

14. ________ is the exchange of a baton between runners in a relay team.

A. Wood

B. Baton

C. Iron

 

15. ________ is the method in which the receiver looks back to take the baton from the incoming runner.

A. Close exchange

B. Visual exchange

C. Non exchange

 

16. ________ is the method in which the receiver don’t look to take the baton from the incoming runner.

A. Visual exchange

B. Open exchange

C. Non visual exchange

 

17. ________ is the correct method of gripping one – third of the baton for the next receiver to have more space to get a good grip of the baton.

A. Take off

B. Run up

C. Baton grip

 

18. ________ in other races is the same as in relay races.

A. Take off

B. Run up

C. Baton exchange

 

19. ________ is an approach run between the incoming and outgoing runners.

A. Take off

B. Run up

C. Baton exchange

 

20. If the incoming runner is holding the baton with the right hand, the receiver should receive it with the left hand.

A. False

B. True

C. Both

 

21. If the incoming runner is holding the baton with the left hand, the receiver should receive it with the left hand.

A. False

B. True

C. Both

 

22. The runner is usually run and pass the baton the next runner within a marked exchange zone.

A. False

B. True

C. Both

 

23. The last runner in a relay is called the ‘anchor’ who runs cross the finish line.

A. False

B. True

C. Both

 

24. Differentiate between 4 x 100 and 4 x 400 relay race.

 

25. Differentiate between the visual and non visual baton exchange.

 

ANSWER KEY

1. B

2. C

3. A

4. A

5. A

6. A

7. A

8. C.

9. C

10. A

11. A

12. A

13. C

14. B

15. B

16. C

17. C

18. A

19. C

20. B

21. A

22. B

23. B

24 and 25, accept any reasonable answers.

 

 

Ezoicreport this ad