Meaning and Types of Relay Race | Different Between 4 x 100 m, 4 x 400 m and Medley Relay Races Primary 4 (Basic 4) Term 3 Week 2 Physical and Health Education

 

PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION

BASIC SCIENCE AND TECHNOLOGY

THIRD TERM 

PRIMARY 4

WEEK 2

THEME – TRACK AND FIELD EVENTS

PREVIOUS LESSON – Exam Questions – Second Term Examination Physical and Health Education Primary 4 (Basic 4)

 

TOPIC – 4 X 100 RELAY RACES 

 

LEARNING AREA

1. Introduction

2. Meaning of 4 x 100m Relay Race

3. Basic Skills/Techniques Involved in Relay Race

4. Lesson Evaluation and Weekly Assessment (Test)

 

 

PERFORMANCE OBJECTIVES 

By the end of the lesson, the pupils should have attained the following objectives –

1. explain the meaning of relay race.

2. state the types of relay races.

3. differentiate between 4 x 100 m, 4 x 400 m and medley relay races.

4. demonstrate 4 x 100 m, 4 x 400 m relay races correctly.

 

 

ENTRY BEHAVIOR

The pupils can describe 4 x 100 relay race.

 

 

INSTRUCTIONAL MATERIALS

The teacher will teach the lesson with the aid of:

1. charts

2.baton

3. video clips

4. books, the track

5. shoes (spike)

6. whistle/starting gun

7. board

8. stop watches

 

 

METHOD OF TEACHING

Choose a suitable and appropriate methods for the lessons.

Note – Irrespective of choosing methods of teaching, always introduce an activities that will arouse pupil’s interest or lead them to the lessons. 

 

REFERENCE MATERIALS

Scheme of Work

9 – Years Basic Education Curriculum

Course Book

All Relevant Materials

WikiHow

 

CONTENT OF THE LESSON

LESSON 1 – INTRODUCTORY QUESTIONS 

A relay race is an event where four runners run a set of equal distance with a baton, which is passed on to the next runner.

There are three (3) standard relays raced at the Olympics are the 4 × 100 m relay race, 4 × 400 m relay race and medley relay race.

The most common relay races in track and field events are the 4 x 100 m and the 4 x 400 m relay races, in which four athletes run 100m and 400m each respectively.

 

TYPES OF RELAY RACES

There are three (3) types of relay races,

1. 4 x 100 m Relay Race

2. 4 x 400 m Relay Race

3. Medley Relay Race

 

 

LESSON 2 – TYPES OF RELAY RACES

1. 4 x 100 M RELAY RACE 

The 4 x 100 relay, also called the 400 metres relay, is a sprint relay with four runners.

Each runner runs approximately 100 meters before handing off a baton to the next runner.

 

2. 4 X 400 M RELAY RACE 

4 × 400 metres relay race is an athletics track event. It consists of four runners in a team.

Each runner runs approximately 400 meters before handing off a baton to the next runner.

Traditionally, it is the final event of a track meet.

 

3. MEDLEY RELAY RACE 

Medley relay race is a sprint medley relay race where where each runner runs progressively longer distances like 200m, 400m, 800 metres and so on.

It is also known as long distance or cross – country relay race with more than five legs.

 

PRACTICE  1 – DEMONSTRATING 4 X 100 M AND 4 X 400 M RELAY RACES 

Teacher organizes pupils in groups depending on the size of the class, training and guides to run relay races correctly.

 

 

LESSON 3 – PRACTICE AND RELAY COMPETITION 

PRACTICE  2 – DEMONSTRATING 4 X 100 M AND 4 X 400 M RELAY RACES 

Teacher organizes pupils in groups depending on the size of the class, training and guides to run relay races correctly.

 

RELAY COMPETITION 

Teacher organizes pupils in groups with strength, speed and ability for relay competition.

 

 

PRESENTATION

To deliver the lesson, the teacher adopts the following steps:

1. To introduce the lesson, the teacher revises the previous lesson. Based on this, he/she asks the pupils some questions:

2. Teacher displays a baton.

3. Teacher organizes pupils in groups or pairs.

4. Teacher asks to identify and describe the object – baton.

Pupil’s Activities – In groups or pairs, identify and describe the uses of baton.

5. Teacher lets pupils demonstrate the uses of baton.

Pupil’s Activities – Demonstrate the uses of baton.

6. Teacher uses the baton and pupil’s responses to introduce the lesson.

Pupil’s Activities – Pay attention to the lesson introduction to understand the concept of relay race.

7. Teacher leads a discussion on the meaning and types of relay races.

Pupil’s Activities – Participate actively in the class discussion and differentiate between 4 x 100 m, 4 x 400 m and medley relay races.

8. Teacher organizes pupils in groups depending on the size of the class to train and guides them to run relay races correctly.

9. Teacher organizes pupils in groups to take active part in the relay races.

Pupil’s Activities – Take active part in the training and competition.

10. Teacher summarizes the lesson on the board with appropriate lesson evaluation.

Pupil’s Activities – Participate actively in the summary of the lesson by responding correctly to the lesson evaluation and write as instructed.

 

 

CONCLUSION

To conclude the lesson for the week, the teacher revises the entire lesson and links it to the following week’s lesson.

 

 

NEXT LESSON

 

LESSON EVALUATION

Teacher asks pupils to:

1. explain the meaning of relay race.

2. state 3 types of relay races.

3. differentiate between 4 x 100, 4 x 400 and medley relay race.

4. list 4 basic skills in relay races.

 

 

WORKBOOK

WEEKLY ASSESSMENT (TEST)

1. ________ is a short stick or tube passed from runner to runner in a relay race.

A. plastic

B. Baton

C. Iron

 

2. A relay race consists ________ runners.

A. Four

B. 4

C. A and B

 

3. In a relay race, ________ passed from one runner to another.

A. baton

B. plastic

C. wood

 

4. 4 x 100 relay, also called the ________ relay.

A. 100 m

B. 200 m

C. 400 m

 

5. ________ is a sprint relay with four runners.

A. Relay race

B. Long race

C. Short race

 

6. In relay race, each member runs ________ distance.

A. equal

B. unequal

C. different

 

7. In relay race, each runner runs approximately ________ before handing off a baton to the next runner.

A. 100 m or  400 m

B. 200 m or  400 m

C. 100 m or 200 m

 

8. ________ are the most common relay races.

A. 4 x 100 m relay race

B. 4 x 400 m relay race

C. A and B

 

9. There are ________ standard relays raced at the Olympics

A. 100 m

B. 400 m

C. 3

 

10. Medley relay race is also known as long distance or cross – country relay race with more than five legs.

A. True

B. False

C. None of the above

 

ANSWER KEY

1. B

2. C

3. A

4. A

5. A

6. A

7. A

8. C.

9. C

10. A

 

 

Ezoicreport this ad