Meaning of Volleyball | Basic Skills in Volleyball Primary 4 (Basic 4) Term 3 Week 4 Physical and Health Education

 

PHYSICAL AND HEALTH EDUCATION

BASIC SCIENCE AND TECHNOLOGY

THIRD TERM 

PRIMARY 4

WEEK 4

THEME – TRACK AND FIELD EVENTS

PREVIOUS LESSON – Meaning and Types of Relay Race | Different Between 4 x 100 m, 4 x 400 m and Medley Relay Races Primary 4 (Basic 4) Term 3 Week 2 Physical and Health Education

 

TOPIC – VOLLEYBALL GAME 

 

LEARNING AREA

1. Introduction

2. Introduction to Volleyball

3. Basic Skills in Volleyball

4. Lesson Evaluation and Weekly Assessment (Test)

 

 

PERFORMANCE OBJECTIVES 

By the end of the lesson, the pupils should have attained the following objectives –

1. mention the basic skills in volleyball.

2. list the skills in relay races.

3. perform the skills in volleyball correctly.

 

 

ENTRY BEHAVIOR

The pupils can describe the volleyball game.

 

 

INSTRUCTIONAL MATERIALS

The teacher will teach the lesson with the aid of:

1. charts

2. ball

3. video clips

4. whistle

 

 

METHOD OF TEACHING

Choose a suitable and appropriate methods for the lessons.

Note – Irrespective of choosing methods of teaching, always introduce an activities that will arouse pupil’s interest or lead them to the lessons. 

 

 

REFERENCE MATERIALS

Scheme of Work

9 – Years Basic Education Curriculum

Course Book

All Relevant Materials

WikiHow

 

 

CONTENT OF THE LESSON

LESSON 1 – INTRODUCTORY QUESTIONS 

Volleyball is a team sport in which two teams of six players are separated by a net.

The objectives of the game is to serve the ball to an opponent’s court in such a way that they are unable to return it.

Each team tries to score points by grounding a ball on the other team’s court under organized rules.

 

BASIC SKILLS IN VOLLEYBALL 

The skills involved in volleyball are:

1. Serving

2. Passing

3. Volleying

4. Digging

5. Setting up

6. Spiking

7. Blocking

 

 

LESSON 2 – BASIC SKILLS IN VOLLEYBALL

1. SERVING 

Serving is the act of the putting the ball into play to start the game.

 

2. PASSING

Passing is the first touch by the team by setting up your opponents.

The purpose of passing to move the ball to a teammate.

It is also called a setter.

 

3. SETTING

Setting is the overhead pass to put the ball for a spike and score.

It is the second step of passing.

 

4. VOLLEYING 

Volleying means keeping the ball in the air with the two hands (mostly the fingertips) before touching the ground.

 

5. DIGGING 

Digging is the move to prevent the ball from hitting the floor.

It is also used to receive a served ball.

 

6. VOLLEYBALL SPIKING

Volleyball spiking is a form of attack and offensive move used in volleyball game.

It is the act of jumping and hitting the ball sharply into the opponent’s court by making it difficult for them to return to the ball.

Sometimes, spiking can be outside, middle, and back hits depending on the player.

 

7. BLOCKING

Blocking is the act of preventing a successful attack of the opponents from scoring a point.

 

 

LESSON 3 – PRACTICE AND RELAY COMPETITION 

PRACTICE – DEMONSTRATING BASIC SKILLS IN RELAY RACE 

Teacher organizes pupils in groups depending on the size of the class, training and guides to run relay races correctly.

 

RELAY COMPETITION 

Teacher organizes pupils in groups for volleyball game.

 

 

PRESENTATION

To deliver the lesson, the teacher adopts the following steps:

1. To introduce the lesson, the teacher revises the previous lesson. Based on this, he/she asks the pupils some questions:

2. Teacher displays a chart showing volleyball game or play a short video of volleyball game.

3. Teacher organizes pupils in groups or pairs depending on the size of the class.

4. Teacher asks pupils to identify and describe the game.

Pupil’s Activities – Examine the chart or watch the video carefully and describe the volleyball game.

5. Teacher uses the chart or video to introduce the lesson.

Pupil’s Activities – Pay attention to the lesson introduction to understand the concept of the lesson.

6. Teacher leads a discussion on the meaning and basic skills in volleyball game using the chart or video.

Pupil’s Activities – Explain the meaning of volleyball game and state the basic skills in volleyball game.

7. Teacher trains and guides pupils learn how to serve, pass, volleying, etc.

8. Teacher organizes another volleyball match.

Pupil’s Activities – Take active part in the training and volleyball match.

9. Teacher summarizes the lesson on the board with appropriate lesson evaluation.

Pupil’s Activities – Participate actively in the summary of the lesson by responding correctly to the lesson evaluation and write as instructed.

 

 

CONCLUSION

To conclude the lesson for the week, the teacher revises the entire lesson and links it to the following week’s lesson.

 

 

NEXT LESSON

Basic Types of Swimming Strokes | Safety Rules for Swimming Primary 4 (Basic 4) Term 3 Week 5 Physical and Health Education

 

LESSON EVALUATION

Teacher asks pupils to:

1. explain the meaning of volleyball game.

2. state the number of play in volleyball team.

3. list 5 volleyball skills.

4. describe the following:

  • Serving
  • Passing
  • Volleying
  • Digging
  • Setting up
  • Spiking
  • Blocking

 

 

WORKBOOK

WEEKLY ASSESSMENT (TEST)

1. ________ is a team sport in which two teams of six players are separated by a net.

A. Relay race

B. Basketball

C. Volleyball

 

2. The objective of the volleyball game is to serve the ball to an opponent’s court in such a way that they are unable to ________ it.

A. block

B. return

C. pass

 

3. ________ is the act of the putting the ball into play to start the game.

A. Passing

B. Setting

C. Serving

 

4. ________ is the first touch by the team by setting up your opponents.

A. Passing

B. Setting

C. Serving

 

5. ________ is the overhead pass to put the ball for a spike and score.

A. Passing

B. Setting

C. Serving

 

6. Passing is the ________ step of passing.

A. First

B. Second

C. Third

 

7. ________ means keeping the ball in the air with the two hands (mostly the fingertips) before touching the ground.

A. Digging

B. Volleying

C. Spiking

 

8. ________ is the move to prevent the ball from hitting the floor.

A. Digging

B. Volleying

C. Spiking

 

9. ________ is a form of attack and offensive move used in volleyball game.

A. Digging

B. Volleying

C. Spiking

 

10. Spiking is the act of jumping and hitting the ball sharply into the opponent’s court by making it difficult for them to return to the ball.

A. True

B. False

C. Both

 

11. Blocking is the act of preventing a successful attack of the opponents from ________ a point.

A. Passing

B. Scoring

C. Digging

 

State 4 basic skills in volleyball.

12. ________________

13. ________________

14. ________________

15. ________________

 

ANSWER KEY

1. C

2. B

3. C

4. C

5. B

6. B

7. B

8. A

9. C

10. A

11. B

12 – 15, As stated in the lesson.

 

 

Ezoicreport this ad